La V edició de la jornada cultural “Coneix la Terreta” va omplir el local social d’Espluga de Serra el passat 9 d’agost. Més de 50 persones van assistir a aquesta jornada matinal que ja fa 5 anys omple de Cultura la Terreta. Aquesta jornada es fa coincidir amb  la festa de la “Trobada de la Terreta” i que, en aquesta edició, arriba a la XXIIena edició.  La jornada cultural”Coneix La Terreta” ha estat organitzada per l’associació Cultural de La Terreta, L’Espai Integral de Natura Mas de Barreda, el Centre d’Estudis Ribagorçans, l’Associació d’Amics i Veïns d’Espluga de Serra i el Grup de Recerques de les Terres de Ponent i ha comptat amb el suport del Consell Comarcal del Pallars Jussà, La Terreta Decideix, l’Ajuntament de La Seu d’Urgell, l’Espai Ermengol de La Seu d’Urgell, Films M&J SA Productions, Edicions Sidillà, Assemblea Nacional Catalana i Omnium

01_1638p

Joan Ubac, president del consell comarcal del Pallars Jussà va estar l’encarregat de  inaugurar la jornada.

07_1648p

Gloria Francino Pinasa, Filòloga i coneixedora de racons i raconets de la Terreta va presentar el treball “Noms de Llastarri i Mirallles” .

 
09_1656p

Cristian Laglea dels llibres: Autors dels llibres “Despoblados de Huesca. Tomo I: Ribagorza-Litera i Tomo 2: Jacetania-Alto Gállego-Hoya de Huesca (Editorial Pirineo) es va centrar a parlar dels pobles de la clotada d’Areny (Claravalls i altres pobles del voltant). Fotografies i textos de pedres caigudes i esbarcers que poc a poc van engolint les restes dels que no fa massa temps eren pobles plens de vida

10_1659p

Carles Barrull també va presentar “Tot és molt lluny” Orrit (La Terreta), un text que forma part del llibre  “Els pobles oblidats. Una vall i 29 viles abandonades de Catalunya, coordinat per Xavier Cortadellas i Judit Pujadó de Edicions Sidillà.

18_1708p

Entre els veïns de la Terreta i els vinguts de fora més de  50 assistents van omplir el local social d’Espluga de Serra.  A més de les presentacions de llibres i treballs, tamé es van projectar els curts “El camí d’Ermengol” i “Pensaments” i es va poder veure l’exposició “Ermegaudus”

31_1688p

IMG_1684p

Xavier Ibáñez, director de cinema i trempolí, director del curt anomenat “Pensaments” a l’Epicentre de Tremp. Ibáñez (a la dreta de la foto) ja ha produït alguns curts com “Pacte de Sang” o “Sospita”.  Antonio Muñoz i Júlia Francés, que interpreten la senyora Carmen i el senyor Ramon, personatges principals d’aquesta història ambientada ens els anys 50, endinsant-se en el més profund de la societat d’aquells temps. L’obra està rodada als pobles de Vilamolat, Vilamitjana, Salàs de Pallars, Santa Engràcia i paisatges de Senterada.

19_1707p

Posteriorment amb La Terreta decideix es va organitzar una taula rodona sobre 1714-2014: El dret a decidir a Catalunya i La Terreta on hi van intervenir Josep Plasencia de la CUP del Pallars, Joan Ubach de CIU, Cesc Iglésies (vicesecretari General  d’Acció Política d´ERC, Gerard Birbé, membre del secretariat nacional d’Omnium i Joaquim Delgado, membre del secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana. El debat va estar moderat per Carles Barrull.

16_1711p

Josep Plasencia de la CUP del Pallars

22_1704p

Joan Ubach de CIU

25_1701p

Joaquim Delgado, membre del secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana

23_1703p

Cesc Iglésies (vicesecretari General  d’Acció Política d´ERC

24_1702p

Gerard Birbé, membre del secretariat nacional d’Omnium

 

Sin título-1