A la darreria del segle passat el jovent de l’Areny encara voltava al voltant d’un arbre que, segons la tradició, era l’origen del poble que s’havia format al seu voltant.

Aquesta tradició era comuna a diverses poblacions dins del nucli de les quals s’aixecava un arbre prominent.

Els arbres escollits solien ésser boscans: el pi, l’alzina, el lledó, el roure.

MOVIMENTS

– Posició inicial: Tots  en  una rotllana; un nen o una nena al mig (si són molts es poden col·locar dos)

– El que està al mig va voltant per l’interior de la rotllana, durant tota la primera melodia.

– Quan comença el segon temps melòdic es detura i s’encara davant d’un nen o nena i marquen un petit punteig acabant amb una suau reverència  (peu dret,  peu esquerra, peu dret, peu esquerra, pausa, peu esquerra, peu dret, peu esquerra, peu dret, pausa; repetir el moviment).

– Torna a començar la primera melodia i ara són dos els nens que volten per dins de la rotllana.

– En el segon temps melòdic es deturen i s’encaren amb altre dos nens/es i marquen el punteig,… continuem així fins que tots els nens/es ballen.

– Per acabar un capdavanter executa diversos moviments passant per sota els braços dels altres balladors.

(Informació extreta del Costumari català de Joan Amades) 

http://www.xtec.cat/~ltorres3/projecte/d5/rogle/rogle.html

Ball del Rogle (areny)

Tal parece que simultáneamente el profesor Jorge Sánchez, del grupo Múdejares de Barcelona, vino a Arén y enseño el Ball  al Grupo Folclórico Alto Ribagorza del que diremos una palabra al hablar de la jota. El señor Sánchez es profesional del canto aragonés, da cursillos de jota y lleva el grupo Rubí. El Ball del Rogle ha sido grabado por una cobla de Barcelona. Aquí en Arén se re-estrenó en las Fiestas de Mayo de 1983 y ha contribuido a su mejor ensayo Tere Jimenez, oriunda de Sopeira y miembro del grupo Raíces de Aragón, de Zaragoza.

Se bailaba el Rogle alrededor, sea de un árbol como indican los apuntes actuales, o de una monumental fogata en la oscuridad del crepúsculo o de la noche, como fue el uso en Arén, segun José Roy. Los fornidos y robustos campesinos arenenses, los Rechiscas, los Roqués, los Colls…, lo bailaban en blusa, cachirulo y calzón corto al usu de la época.

Su origen se pierde en el tiempo y en el culto greco-romano por el fuego. Se encendía la pira con las teas portadas por danzantes y más tarde con manojos de séguel desgranado. Se danzaba alrededor de las llamas. Se filanizaba frente a los músicos en la Plaza Mayor. Era rito obligado para las Fiestas del Santo Cristo y muy especialmente para la de San Martín, el 11 de noviembre.

http://areny.blog.cat/2007/12/16/ball-del-rogle-areny/

Ball del Rogle

Arén
Danza que se interpreta bailando en círculo alrededor de una hoguera, por parejas. Se baila el 21 de mayo y el 10 de diciembre.
Es muy popular en Catalunya y se atribuye su procedencia a la comarca del Ribagorza.
Transcripción musical: J. J. de Mur. Cancionero popular de la provincia de Huesca.

http://www.arafolk.net/dsalon.php

 

Cassà de la Selva

Els alumnes de tercer curs de l’escola PUIG D’ARQUES de Cassà de la Selva ballen el ball del rogle.

castellfollit de la roca

El bis del concert de Stukat del Bolet a Castellfollit de la Roca (la Garrotxa). Dissabte 28 d’agost de 2010. Video realitzat i cedit per Marc Isbert. Toquen Xesco i Marçal Bancells, Ferran Brosa, Dani López, Gerard Rius, Koldo González, Maria Roca, Alba i Joan Tomàs, Panxito. Ballen Bàrbara Argemí, Laura Isbert, etc..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

esplugues de Llobregat

El Col.legi public Gras Soler d’Esplugues de Llobregat balla el ball del Rogle(ball al voltant de l’arbre principal d’un poble)

 

Sin título-4Sin título-3

Sin título-5

A la darreria del segle passat el jovent de l’Areny encara voltava al voltant d’un arbre que, segons la tradició, era l’origen del poble que s’havia format al seu voltant.
Aquesta tradició era comuna a diverses poblacions dins del nucli de les quals s’aixecava un arbre prominent.
Els arbres escollits solien ésser boscans: el pi, l’alzina, el lledó, el roure.
Joana Julià

Sin título-6

Sin título-7

El grup de folk tradicional, de nova creació, de l’escola municipal de música “Can BArra” de Sant Quirze del Vallès, interpreta el ball de Rogle. Cançó tradicional Catalana

Sin título-8

Escola Les Roques Blaves d’Esparreguera

Sin título-9

El ball del rogle interpretat per Lo Sacaire del Llobregat (info@isaacmorera.com) el 30 d’octubre de 2010 a la tarda en el decurs de la Fira 2010 de La Selva del Camp.

 

 

 

Sin título10

Festa de la Castanyada a l’Escola Les Fonts (Argentona) 8 de novembre de 2012.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sin título11

El ball del rogle (Banda de Gaitas de Boto Aragonesas. Ánchel Lopez Sanz