Activitats d’estiu a Sopeira i voltants.

Escrit per Glòria Francino al . Publicat a Ribagorça

’agost passat i setembre arribat, els pobles xics canvien d’aspecte: de les nombroses activitats i gent coneguda i desconeguda, que passa pels carrers, al silenci nocturn i les cares habituals.

Com a qualsevol lloc, a Sopeira hem tingut proutes activitats, on participa gairebé tothom, L’Associació Amics d’Alaó ha organitzat deu dies d’activitats diverses, entre les quals podem destacar:

El grup d’animació de Benavarri, Caña de Sucre, que va divertir als més xics amb jocs i van acompanyar a la geganta Encantària, drac i els capgrossos, portats per minyons i mossetes, per acabar a la Plaça Alta Ribagorça en companyia de la gent gran i tastant la xocolatada i la coca.

S’han dut a terme campionats infantils d’atletisme, ping-pong, natació, botifarra, i, passejada fins Vinyer per a veure els estels, així com sessions de cinema al Saló de Toni.

També hi ha hagut moltes festes. La del pijama, on s’anava disfressat com per anar a dormir, el sopar de germanor i ball del dia 17, amb una gran majoria de socis.

Xerrada sobre El ribagorçà a Santorens el dia de Sant Roc. / Glòria Francino

Concert Karregades de romanços. / Glòria Francino

Jugant i conversant a la plaça.

El grup musical Karregades de Romanços, format per dues Montses i la Raquel, va actuar al monestir de Santa Maria d’Alaó, on van cantar romanços del Cançoner popular català, relatius al món femení, i van fer passar una bona estona al nombrós públic assistent.

S’ha fet una visita al museu dels Dinosaures d’Areny i una excursió a un estany d’Aigüestortes.

La gent va col·laborar en fer tortilles i l’Associació va preparar un berenar-sopar a la plaça que va acabar amb el rom cremat.

Hi va haver la presentació d’un conte titulat Benvolgut setembre, que també es va presentar prèviament a La Torre de Tamúrcia el dia 3 d’agost dins de les Jornades de la Terreta, juntament amb la presentació de llibres del Joan Obiols i de l’Artur Blasco, entre d’altres.

L’Associació de Santorens el dia de Sant Roc va demanr una xerrada sobre El ribagorçá, l’enraonar de la comarca, a la Glòria Francino, i posteriorment, es va fer a Sopeira.

I el restaurant Casa Pasé va celebrar un any més la Festa del Tomate, amb moltes activitats: visites guiades al Monestir d’Alaó, paradetes de productes artesans, naturals, jocs infantils, un sopar on hi va haver moltíssima afluència, ball amb Josep Maria, amb la Década Prodigiosa 2, i el DJ Bacardit…

Tot plegat l’estiu va passant i els dies s’escurcen. Als carrers ja no si sint tant sorroll, però la vida continua.

tempsdefranja.org