L’ARXIU COMARCAL DEL PALLARS PUBLICA 350 FOTOGRAFIES DE FRITZ SCKENK, FOTÒGRAF DE LA VALL FOSCA.

Grup d’homes i una dona a la cantina de Molinos

Fritz Ritz Sckenk (1894-1968) Tècnic muntador que va néixer a Eggiwil (Suïssa). Arriba a la Vall Fosca l’any 1914 recentment acabats els seus estudis. La seva estada havia de ser per uns anys, ja que acabades les instal·lacions i supervisada la posada en marxa, la seva intenció era tornar a la seva Suïssa natal.

Fritz Ritz Sckenk

Davant la necessitat de personal qualificat en la nova tecnologia, se li proposa quedar-se per més temps a treballar i a la vegada formar treballadors, cosa que va acceptar.
Contrau matrimoni amb Natàlia Bartolomé Madico, del poble de Garcia (Ribera d’Ebre) amb la que van tenir quatre fills: Natàlia, Frederic Albert, Òscar i Joan. I es va quedar definitivament a la Vall Fosca tot i no perdre el contacte amb el seu país.

Filantrop apassionat per la fotografia, enamorat de la cultura i la natura, comença a immortalitzar amb la seva càmera imatges úniques sobre les hidroelèctriques i el seu entorn, algunes de les quals formen part de col·leccions de postals, alhora que es converteix en un improvisat etnògraf de l’època. Entre els anys 1920 i 1960 va retratar a tres generacions de la Vall. Mort a Vic a l’any 1968.

Gran part del seu fons fotogràfic va desaparèixer a causa dels aiguats de l’any 1982 a la Vall Fosca. Tot i això, la seva família en conserva plaques de vidre i fotografies en suport paper, que ha autoritzat a reproduir a l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà per la seva difusió pública i que han estat localitzades i descrites amb col·laboració amb la directora del Museu de la Central Hidroelèctrica de Capdella, la Sra. Eva Perisé i la néta de Fritz, la Sra. Anna Ritz.

L’any 2018, un particular reparant una teulada del xalet on havia viscut Ritz, descobreix i salvaguarda una capsa amb 170 plaques de vidre que van ser digitalitzades a l’arxiu comarcal, i després el Museu de la Central Hidroelèctrica de Capdella va fer l’exitosa exposició “Caçadors de mirades” amb retrats inèdits fets per Ritz a vallfosquins que haurien quedat en l’oblit.