Noticia publicada per PALLARS DIGITAL.CAT
L’ANC ha organitzat la primera d’un seguit de jornades que en els propers mesos pretenen explicar les oportunitats de l’AGBS
L’auditori de l’Epicentre de Tremp ha acollit aquest divendres al vespre la primera d’un seguit de conferències organitzades per la territorial de l’Assemblea Nacional Catalana del Pallars Jussà, que pretenen tractar obertament sobre el futur de les instal·lacions de l’acadèmia militar de Talarn en un hipotètic futur Estat català.
Sota el títol ‘Futur i oportunitats de l’acadèmia de Talarn en l’Estat català modern’, aquesta primera sessió ha comptat amb la participació de l’expert en defensa i seguretat i professor convidat a la Universitat de Nagioa (Japó), Àlex Calvo, així com el doctor en Ciència Política i de l’Administració i autor de diversos llibres, Josep Sort.
En la seva intervenció, Àlex Calvo va assegurar que Catalunya “ja ha decidit que vol ser un nou Estat” i, per aquest motiu, “ha d’assumir la defensa com un dels seus pilars bàsics”, ja que cap país no es pot permetre tenir un “buit” en seguretat. En aquest sentit, Calvo va explicar que Catalunya no pot prescindir d’un exèrcit, però sí que ha de plantejar-se quin ha de ser el paper i com ha de ser el seu funcionament intern.
L’expert en defensa i seguretat va apostar perquè Talarn pugui acollir no només formació permanent, sinó també la de futurs reservistes catalans, responent al caràcter flexible dels nous exèrcits democràtics. Calvo va explicar que la visió que es pot tenir de Talarn és la d’una acadèmia “integrada a la societat civil, amb el futur assegurat, ambiciosa, i on no solament es formin sotsoficials sinó els futurs líders de l’exèrcit català”.
Josep Sort, per la seva banda, va posar èmfasi en la indiscutible funció de seguretat dels exèrcits democràtics i en l’equilibri territorial que aquests generen a la zona on estan integrats. En aquest sentit, Sort va afirmar que Talarn, i en conseqüència el Pallars Jussà, seria una de les zones catalanes més beneficiades si Catalunya assoleix la independència. Sort va apostar també per a l’ús civil de les instal·lacions de l’acadèmia, com una universitat.
A l’acte hi van assistir una cinquantena de persones, entre les quals hi havia els alcaldes de Tremp i Talarn, Joan Ubach i Lluís Oliva respectivament, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda, així com diferents membres de l’Assemblea Nacional Catalana del Pallars Jussà.