Els quatre canals de Televisió de Catalunya (TV3, Canal 33, Canal Súper 3 i Canal 3/24) es veuran a les comarques catalanoparlants que conformen la Franja de Ponent (Matarranya, Baix Cinca, la Llitera i la Ribagorça), en territori administrat per Aragó, i a canvi la televisió pública aragonesa, Aragón TV, es difondrà a les comarques lleidatanes i tarragonines més pròximes a la frontera administrativa amb Aragó. Així ho han acordat els dos governs, en un acord de reciprocitat que signaran pròximament el conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, i el conseller de Presidència del govern d’Aragó, Javier Velasco.
L’acord tindrà una vigència de quatre anys, durant els quals els dos governs es comprometen a garantir els mitjans tècnics perquè el senyal arribi de manera regular i continuada a les zones limítrofes dels seus territoris.
Un cop se signi l’acord, una comissió mixta amb representants dels dos governs vetllarà pel compliment del pacte.
Després, les ràdios
Aquesta comissió mixta també serà l’encarregada de negociar una possible ampliació de l’acord a les ràdios dels dos governs, per tal que Catalunya Ràdio i la resta d’emissores de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) es puguin escoltar sense problemes a totes les comarques de la Franja, i la ràdio pública d’Aragó, a les comarques del Principat més properes.
Actualment els canals de televisió de la CCMA es poden veure a la Catalunya del Nord, Andorra i les Illes Balears, després de diversos acords signats pel govern.
Petició popular
A la Franja ja es veia a través dels emissors catalans d’Alpicat i Mont Caro, que havien augmentat de potència arran de l’arribada de la TDT per cobrir part d’aquestes comarques. Però l’acord garanteix ara que en territori administrat per Aragó també es posin els mitjans tècnics per garantir que arribi a tots els punts de la Franja. La recepció de TV3 a la Franja ha estat una petició llargament reclamada per alguns ajuntaments i moviments ciutadans de la Franja. L’Ajuntament de Calaceit ho va reclamar per unanimitat i ja està tramitant la cessió d’un solar per a la construcció d’una antena repetidora. També el Consell Comarcal del Matarranya s’hi ha manifestat a favor de manera unànime. A Fraga, el Casal Jaume I ha recollit més de 1.500 signatures a favor de la difusió de TV3. Paulí Fontova, coordinador de la Institució Cultural de la Franja de Ponent i regidor a Calaceit, es va felicitar ahir per l’acord que garanteix que els ciutadans de la Franja tinguin televisió en la seva llengua.