Marc Beneria Surkin, americà de Nova York i català de la Vall de Boí.

Es dedica al noble l’art de l’audiovisual.

El seu full de ruta explica que té un màster en direcció de “l’American Film Institute”, on va realitzar el curtmetratge King Returns, premiat com a Millor curt dramàtic a Winslow (Regne Unit).

Les seues pel·lícules i documentals s’han exhibit internacionalment en diversos festivals i televisió i el seu documental Terranostra, va ser guardonat com a Millor documental al Festival FIC-CAT. 

Pel que fa a la seua obra fotogràfica, ha estat exhibida a Caixaforum, The Red Dog Studio a Nova York, ajuntaments i espais culturals de Catalunya.

Actualment, esta treballant en un documental sobre els Baka del Camerun.

“TIBET AVUI” a la UdL

El dia 12 de gener va presentar l’expo que, des del 12 fins al 24 de febrer, es podrà veure a la planta -1 del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera la Universitat de Lleida (UdL), a Cappont.

Presentació de l’expo a l’edifici transfronterer de la UdL

La mostra, organitzada per la Unitat de Cultura de la UdL en col·laboració amb l’Ajuntament de la Vall de Boí, presenta 35 instantànies en blanc i negre i el vídeo Kora Roia, fruit del seu viatge al Tibet i el Nepal l’any 2019. Aquest projecte fotogràfic, que es va poder veure l’estiu passat a Barruera, gira al voltant de l’impacte de la cultura xinesa en aquest territori que el 1959 es va convertir en regió autònoma de la República Popular de la Xina. 

L’exposició, explica Beneria, “mostra la cruesa de la condició humana, i com la modernitat impacta societats ancestrals, arrasant la seua identitat, cultura i esperances”. Les imatges ens conviden a qüestionar les conseqüències de la imposició del capitalisme xinès, la vigilància de la ciutadania i l’atracció com a destinació  turística ‘exòtica’ d’aquesta regió. “Tibet avui ens fa reflexionar sobre el passat d’una cultura mil·lenària, el present d’un món ‘made in China’ i ens fa preguntar on ens porta tot això”, afegeix l’artista.

Fragment del video que forma part de l’exposició
Una de les fotografies exposada