Amb un perímetre de més de 3 metres i cent anys d’edat.

L’Ajuntament de Tremp ha declarat arbre d’interès local una alzina ubicada a la Terreta, a l’Obac dels Masos de Tamúrcia, coneguda com l’azina del Consell o alzina de Sant Salvador degut a les restes de l’ermita dedicada a aquest sant. Una declaració que es va aprovar al ple d’aquest mes d’abril, a petició de l’Associació del Patrimoni per la Terreta.

L’Alzina del Consell és un arbre centenari que té un tronc amb més de tres metres de perímetre i 13,50 metres d’altura.

Quan es declara l’interès local d’un arbre se n’assegura la conservació i la protecció de l’exemplar que, per la seva particularitat científica, pel seu valor patrimonial o històric, per les seves dimensions o per la seva edat es mereixedor de mesures de protecció per evitar que sigui tallat, arrencat o malmès.

 Glòria Francino, explica la llegenda que sota l’ombra d’aquesta alzina s’hi reunien els frares de Torogó, de Miralles i del monestir d’Alaò per fer els seus tractes i acords. També es diu per la contrada, que en aquest lloc es reunien els batlles dels pobles de la zona per parlar i resoldre algun  problema comú que poguessin tenir, d’aquí el nom de l’Alzina del Consell

El lloc té unes magnífiques vistes: just al davant, a l’altre costat del barranc i a la mateixa alçada, hi han les restes de l’antic castell de Miralles (s.IX) i de l’església de  Santa Maria (s.XII). Una mica més amunt es pot apreciar la cinglera de Freixans. Al centre hi ha el clot de Llastarri que dona accés al poble i a la Collada que permet l’entrada a la comarca de l’Alta Ribagorça. A la part dreta es poden contemplar les impressionats parets de la Serra de Sant Gervàs

SANT SALVADOR DELS MASOS DE TAMÚRCIA 

Església d’origen romànic de la que de moment no s’ha trobat referències documentals.

Està situada a l’obac dels Masos de Tamúrcia, a la partida de Sant Salvador, a la riba esquerra del barranc de Miralles i en terreny comunal.  Del temple només es poden veure les restes de les parets totalment caigudes que ressegueixen el perímetre de l’església. Les dimensions són  9 metres de llarg per tres d’ample i el gruix de les parets fa aproximadament 0.80 metres.

És d’època romànica, possiblement del s.XI, d’una sola nau i capçada per un absis semicircular de petites dimensions i està totalment enrunada. Caldria una actuació per netejar la vegetació de l’interior i dels voltants, així com treure les pedres dels costats dels murs per deixar net tot el perímetre de l’església.

Aquesta esglèSia està situada a uns 30 metres de l’Alzina del Consell,

EL CANUT DELS MINAIRONS

https://elcanutdelsminairons.cat/