Captura

Electricitat per al consum propi, contra vent i marea.

La primera instal·lació legalitzada, a Anglesola. El termini per completar els tràmits depèn en bona part de les elèctriquesCaptura

Una granja de pollets d’Anglesola és la primera de les només dotze plantes solars per a autoconsum elèctric de Lleida que ha completat els tràmits exigits davant de l’Estat, la Generalitat i la companyia elèctrica per funcionar de forma legal. Tot plegat, per complir la normativa estatal que inclou l’anomenat impost del sol, un gravamen sobre l’energia produïda per al consum propi que ha frenat projectes d’aquest tipus a Lleida i la resta de Catalunya i Espanya. L’amo de la granja, Lluís Vidal, no ha hagut de pagar-lo ara per ara. La instal·lació a la granja d’Anglesola té 24 kW de potència i 92 panells solars, que subministren part de l’energia que consumeix l’explotació juntament amb una connexió de suport a la xarxa elèctrica. El cost, d’uns 30.000 euros sufragats en part amb ajuts de la UE, s’haurà d’amortitzar en vuit anys, davant els 40 de vida útil de la planta. Vidal es planteja duplicar la potència per proveir-se al 100% amb energia solar. Amb el decret d’autoconsum, l’aprovació d’una planta solar com aquesta va passar de necessitar tan sols el vistiplau del departament d’Empresa a requerir uns altres cinc passos més.

Captura

Miquel Trepat (Katae energia) i Josep Vidal (propietari de la granja)

Entre aquests, un control estricte per part de les elèctriques de la instal·lació fotovoltaica, així com de comptadors i transformadors. En el cas d’Anglesola, el projecte es va legalitzar en dos mesos, si bé no és el normal, segons l’enginyer de Katae Energia, Miquel Trepat. És una cosa que depèn en bona mesura de la companyia elèctrica amb la qual s’hagin de seguir els tràmits, explica. “Eléctrica Serosense ens ho ha facilitat molt, mentre que amb altres companyies els tràmits es dilaten”, va dir.

Publicat pel diari “El Segre” edició paper.