Curs pràctic enfocat a la rehabilitació del patrimoni rural

La Terreta acollirà el curs per “aprendre a treballar la construcció en pedra seca”.

La formació anirà a càrrec de Marc Cortina Grau, enginyer i impulsor del Museu de camins, un museu a l’aire lliure que recupera, manté i divulga el llegat dels camins antics de la Vall de Siarb.
Aquest expert i coordinador de més de 40 camps de treball, jornades veïnals, està directament implicat en la recuperació i manteniment de camins antics i de reconstrucció de murs de pedra seca, i ha format professionals al Parc Natural de l’Alt Pirineu, a projecte Gratitud, a la Xarxa de Conservació de la Natura o al Consell Comarca de la Cerdanya.

El curs s’ha estructurat en 5 sessions, “amb l’objectiu d’aprendre a construir murs de pedra seca com s’havia fet tradicionalment amb una tècnica mil·lenària que ha estat declarada patrimoni immaterial de la Unesco”.” Una forma de construir estesa arreu del món durant tota la història de la humanitat” segons explica el mateix professor.

Reivindiquen des del Pallars la formació de “margers” per poder recuperar construccions de pedra seca.

A Catalunya aquesta titulació no està reglada i han de ser formadors francesos els qui examinen els alumnes.

L’Associació Gremi dels Margers de Catalunya (AGMC) conjuntament amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu han organitzat un curs per formar professionals de la pedra seca a Ginestarre, al Pallars Sobirà. A Catalunya aquesta formació no està reconeguda, però a França sí i és per aquest motiu que avaluadors francesos valoraran els coneixements dels alumnes i entregaran el certificat CQP (Certification Qualification Professionale) de marger francès i amb validesa a tot Europa. Albert Gavaldà, mestre marger de l’AGMC, ha explicat que és un ofici que “s’ha perdut”, però que cada cop hi ha més interès. Segons Gavaldà al nostre país hi ha una “manca de professionals” per treballar la pedra seca.

El mestre marger que imparteix el curs ha explicat que a les formacions que ofereixen hi ha dos tipologies d’alumnes molt concrets: els que volen adquirir uns mínims coneixements per fer reparacions a la seva propietat o persones que s’hi volen dedicar professionalment.

La Cudia és una alumna que aquests dies està a Ginestarre i ha explicat que s’hi ha inscrit perquè poder rebre aquest formació a Catalunya és “una oportunitat única”. La Cudia treballa a la construcció i ha explicat que té coneixements de treballs amb calç, amb terra o pedra, però no els suficients amb pedra seca per poder oferir als seus clients i d’aquí que s’hagi interessat pel curs de Ginestarre.

El curs s’ha fet en col·laboració amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu on la pedra seca i les construccions fetes amb aquest sistema són objecte de conservació, ha detallat Marc Garriga, director del Parc. Per aquest motiu, defensen que la millor manera de conservar i restaurar aquestes construccions és que la gent sàpiga fer-ho.

Garriga ha remarcat que cada cop hi ha menys gent que conegui aquesta tècnica i d’aquí la necessitat de formar professionals. Aquesta inquietud coincideix plenament amb la de l’Associació Gremi de Margers de Catalunya qui tenen com a objectius fomentar el coneixement de l’ofici per a tot el públic en general, i la correcta transmissió de l’ofici a futures generacions de margers mitjançant cursos.

Professionalització i dignificació de l’ofici

Gavaldà ha explicat que des de l’Associació de Margers treballen per impulsar una bona formació en aquest ofici i en la tècnica constructiva de la pedra seca d’una manera reglada i amb professionals al capdavant, que tenen tots un certificat professional homologat.

Informació signada per Marta Lluvich a viurealspirineus.com