Projecte de custòdia agrària, però la presència d’altres elements d’interès entorn de les vinyes fa que també estigui vinculat als programes de custòdia forestal, d’espècies amenaçades i patrimoni històric.
Es centra en les finques vitivinícoles situades en ambients de mitja muntanya (800-1000 metres d’alçada) del Pallars Jussà. Recuperades des de fa uns 10 anys, ha suposat la creació d’espais oberts d’ús agrari enmig d’extenses zones forestals, el que ha provocat un increment de la biodiversitat en aquestes serres prepirinenques.
S’ha signat un acord de custòdia amb les bodegues Castell d’Encús, situades al municipi de Talarn, perque l’EBPJ participi en la gestió de la finca (93 hectàrees), especialment de la seva part forestal (70 hectàrees).
El projecte té per objectius (1) incrementar la biodiversitat de les finques vitivinícoles, (2) posar en valor la bona gestió agrícola en relació a la conservació de la biodiversitat, i (3) incrementar l’oferta enoturística d’aquestes finques incorporant nous elements com l’observació, fotografia i interpretació del patrimoni natural.
A Castell d’Encús s’hi estan realitzant actuacions de millora de l’hàbitat de la fauna (instal·lació de caixes niu per ocells i refugis per quiròpter, instal·lació d’abeuradors artificials per la fauna silvestre, etc), seguiment de dos bioindicadors (ocells i papallones), divulgació del patrimoni natural, etc.

A la Terreta encara hi queda una vinya.
http://www.sapeira.blogspot.com/2010/08/la-vinya-la-terreta-motius-per.html