Els veïns de la Terreta lamenten la deixadesa de l’Ajuntament de Tremp amb aquest territori. Expliquen que en molts pobles encara no disposen de serveis bàsics com clavegueram, enllumenat públic o carrers i carreteres pavimentades. A 500 metres del poble d’Orrit, hi ha el d’Areny, pertanyent a l’Aragó. La gent de la Terreta veu com els seus veïns aragonesos tenen totes les carreteres ben pavimentades i els carrers arreglats.

Els pobles de la Terreta estan separats dels de Tremp per diferents serres muntanyoses i per anar a Tremp, cap de municipi, i el més privilegiat ha de fer 80 quilòmetres per una carretera plena de revolts. Lluís Bonet, veí d’Orrit, explica que ‘per anar a fer un tràmit a l’Ajuntament tardo una hora, el mateix que tardaven fa quaranta anys travessant la serra a peu’. Bonet afegeix que moltes vegades el mateix Ajuntament no és conscient d’aquest fet i els diuen ‘tornà demà’ a buscar el certificat. Bonet afegeix que no costaria res que un cop per setmana tècnics de l’Ajuntament es desplacessin a la zona per evitar constants i llargs desplaçaments dels veïns. Aquesta demanda dels veïns no l’han vist satisfeta en tots aquests anys.

‘La única solució és desvincular-nos de Tremp i quan abans millor’ explica Bonet. ‘Fa molts anys que demanem poder votar a la Terreta i no ho hem pogut aconseguir mai, i ara, sortosament, el dia 25 ho podrem fer en una consulta popular que no depèn de l’Ajuntament de Tremp, perquè si fos així no ens deixarien votar a la Torre de Tamúrcia’ explica el veí d’Orrit.

Carles Pascual, veí d’Espills, explica que han decidit tirar endavant aquesta consulta davant el ‘deixament de l’Ajuntament cara als veïns d’aquesta zona’. I afegeix: ‘si aconseguim ser municipi independent serem nosaltres els qui decidirem el que hem de fer’. Per Pascual ‘veure les necessitats de la Terreta des de Tremp, a una hora mínim en cotxe, és molt complicat’.

Enric Barrull, veí de la Torre de Tamúrcia, explica que en aquesta zona hi ha molts recursos naturals dels que l’Ajuntament en treu molts beneficis i que aquestos no reverteixen a la Terreta. Ser municipi independent, per Barrull, possibilitaria poder gestionar tots aquests recursos i els beneficis que generen.

A Espluga Serra hi ha escola però els que han d’anar al institut i van a el Pont de Suet, comarca de l’Alta Ribagorça, per proximitat. Pel que fa al metge els atent el d’Areny (Aragó) per un conveni que hi ha entre el Departament de Salut de Catalunya i el d’Aragó. Les relacions comercials són amb Tremp, municipi al que pertanyen, però també amb la Ribagorça aragonesa i amb l’Alta Ribagorça, que la tenen a poc més de 25 quilòmetres de bona carretera, la N-230.

La Terreta la integren, entre d’altres, els pobles d’Aulàs, Castellet, Esplugafreda, Espluga de Serra, els Masos de Tamúrcia, Sapeira, Torogó, Tercui, Escarla, Espells i la Torre de Tamúrcia. Aquest últim serà el que acollirà la consulta popular. Es farà a la Casa dels Voltors, cedida per l’Ajuntament de Tremp per fer la consulta per la independència de Catalunya, promoguda per la plataforma Lo Pallars Decideix. La gent podrà votar des de les 09.00 fins a les 20.00 hores.