Sin título-1

Recorre la part del Bisbat que forma part del municipi de Tremp i es reuneix amb les associacions del territori

bisbe 3

Dissabte 11 de juliol, el Bisbe de Lleida, Joan Piris, ha visitat la Terreta, convidat per diverses associacions del territori i per l’Ajuntament de Tremp. Fa anys que el Bisbat de Lleida i l’Ajuntament de Tremp col·laboren en la catalogació del patrimoni que aquest Bisbat té en el nostre municipi. El Bisbat ha rehabilitat o consolidat recentment les esglésies de St. Joan Baptista de Castissent, Sta. Maria d’Espluga de Serra i l’ermita de Sant Gervàs i Sant Protàs de la Terreta.

A l’octubre de 2014, les associacions de veïns, l’Associació pel Patrimoni de la Terreta i l’Ajuntament de Tremp ens vam reunir al Bisbat de Lleida per fer un front comú d’urgència que permetés trobar els recursos necessaris per consolidar l’església de Sant Pere d’Orrit i evitar-ne l’ensorrament de la teulada. Aquesta església, d’estil romànic llombard, forma amb el castell un conjunt patrimonial d’interès històric i patrimonial. D’aquí procedeix el Jurament de Radulf Oriol, castlà d’Orrit i Areny, a Ramon IV de Pallars Jussà (1028-1047), considerat el primer text en llengua catalana. A l’abril de 2015, l’Ajuntament de Tremp ha declarat el conjunt Bé Cultural d’Interès Patrimonial.

L’església d’Orrit només és accessible a peu, fet que complica i encareix qualsevol obra que s’hi hagi de fer. Amb l’ajut de tots els agents del territori s’ha aconseguit el compromís de la Diputació de Lleida de 20.000 eur per a una primera fase d’intervenció d’urgència, però cal continuar insistint en diverses instàncies per aconseguir els diners suficients per a la consolidació completa i posterior restauració d’aquesta emblemàtica joia del romànic. En aquest sentit, la visita del Bisbe ha propiciat la renovació el compromís de tots, sumant-hi també l’Associació Cultural de la Terreta, per aconseguir la fita comuna.

El Bisbe Piris ha visitat la Torre de Tamúrcia, Torogó, Espluga de Serra, Aulàs, Sapeira, Orrit i Castissent i ha pogut conèixer de primera mà part del patrimoni immoble de la Terreta gràcies a les associacions que treballen per recuperar-lo i conservar-lo.

Sílvia Romero-Galera