Els SkyGames són els campionats del món de curses d’altitud (skyrunning), una competició internacional d’esports d’alta muntanya que té lloc cada quatre anys després de la designació de la International Skyrunning Federation (ISF). Al juliol de 2009 va designar Espanya com a país amfitrió i al març de 2010, la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME) va triar la Ribagorça Romànica com a seu de 2012, després de dues edicions a Itàlia i una a Andorra, a causa de les seves immillorables característiques per a la pràctica d’esports de muntanya.

La competició tindrà lloc del 29 de juny al 8 de juliol. Es concentraran les proves durant els caps de setmana i s’aprofitarà la resta de la setmana per organitzar activitats culturals, lúdiques, esportives … que permetran als prop de 2.000 esportistes de més de 25 nacionalitats i als visitants que vinguin al Pirineu conèixer els encants de la Ribagorça Romànica.
Gypa és la mascota oficial dels Ribagorça SkyGames 2012, un trencalòs basat en el dibuix de Silvana Gràcia, la guanyadora del concurs infantil que es va organitzar entre els col•legis de la Ribagorça Romànica per triar la mascota. El jurat va seleccionar la imatge d’un trencalòs pel seu simbolisme amb la zona, ja que els Pirineus és un dels pocs hàbitats al món on encara viu aquest particular voltor. I entre els molts noms proposats per batejar, es va triar Gypa en honor al nom científic del trencalòs, Gypaethus Barbatus

http://www.ribagorzaskygames2012.com/?set_language=ca