Els dies 29, 30 de setembre i 1 d’octubre de 2023 se celebrarà a Puigcerdà el XIII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs.

La tretzena edició “Infraestructures i comunicacions al Pirineu” i està organitzat per l’Institut Ramon Muntaner, l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, l’Institut d’Estudis Ceretans, el Grup de Recerca de Cerdanya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, la Societat Andorrana de Ciències, el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès i el Centre d’Estudis Ribagorçans. En aquesta edició, el Col·loqui tindrà lloc al Museu Cerdà i se centrarà en l’anàlisi de les infraestructures i les comunicacions al Pirineu.

En aquest sentit, la realitat d’un territori la condicionen múltiples variables. Les infraestructures que s’han construït o bé les que s’han programat i no executat, així com les comunicacions de tot tipus, tant les que faciliten els desplaçaments geogràfics com les que permeten els serveis i fluxos digitals, són aspectes fonamentals per entendre l’ordenació territorial, les dinàmiques socials, econòmiques, polítiques i culturals d’un territori, les seves relacions amb d’altres zones i el seu paper en un context més global.

El Col·loqui s’estructurarà al voltant dels tres àmbits temàtics següents:

  • Àmbit 1. Infraestructures i comunicacions al llarg de la història (fins al segle XIX)
  • Àmbit 2. Comunicacions com a factor d’estructuració del territori
  • Àmbit 3. Actualitat i perspectives de futur

El tretzè Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs s’emmarca en el projecte «Pobles Abandonats. Una herència universal per al coneixement i desenvolupament del territori», liderat per l’IRMU i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el qual s’ha encarregat d’estudiar el fenomen del despoblament a nivell dels territoris de parla catalana.