Una denúncia de l’estat de la qüestió de l’energia a casa nostra.

Després d’Energia sobirana, un clam urgent que ha generat reaccions en tota mena de fòrums, Ramon Tremosa, Jaume Morron i Manel Torrent activen de nou el debat sobre el gran tema d’avui: l’energia verda. L’aposta dels tres especialistes té la virtut d’un coneixement profund de les renovables, de l’activitat en altres països europeus i també de les potencialitats concretes del nostre país. També de les mancances, les contradiccions i la inactivitat.


D’altra banda, els autors reclamen una convivència de xarxes de distribució estatals, municipals i privades per superar el monopoli espanyol, que és un model —sostenen— que perjudica les famílies i les empreses catalanes.

 Planell de l’Aiguader , Castissent. frame video de Joan Capdevila

El llibre recull en primer lloc un seguiment minuciós dels projectes de les grans línies d’alta tensió que s’estan gestant a Aragó i, d’aquesta manera, ofereix un document impagable que ens ajuda a posar llum (i mai més petit dit) al món fosc. de les tramitacions administratives. 

Renovables: l’energia de la llibertat Jaume Morron, Manel Torrent i Ramon Tremosa Dilluns 16 d’octubre del 2023 al Cercle de Gràcia

El balanç sobre el desenvolupament de les energies renovables a Catalunya és ombrívol però els autors il·luminen els seus clarobscurs, i aconsegueixen, a base de dades i un notable esforç pedagògic, posar les xifres al llarg i pedregós camí que ha de recórrer Catalunya per accelerar el ritme que requereixen les exigències europees recorrent a un ampli ventall de propostes.

 Planell de l’Aiguader , Castissent. frame video de Joan Capdevila

En aquest moment, el gran interrogant és saber si el nou corpus legislatiu que ha creat o està implantant el nou govern d’ERC serà suficient per aconseguir que s’assoleixin les metes programades a la planificació (Prospetiva Energètica 2050): que el 50% de la demanda elèctrica procedeixi de fonts renovables l’any 2030.

Catalunya va ser una pionera en el desenvolupament de l’electricitat; per això Morron, Torrent i Tremosa s’afanyen a definir i ressituar el paper d’aquesta comunitat a l’era de la transició energètica, quan es fa imperiosa la necessitat de reduir la dependència exterior dels combustibles fòssils, tant per raons climàtiques com per garantia de subministrament.

 Planell de l’Aiguader , Castissent. frame video de Joan Capdevila

Renovables: l’energia de la llibertat

Ramon Tremosa | Jaume Morron | Manel Torrent

Editorial: Pòrtic Edicions

Temàtica: Ciència | Ecologia

Col·lecció: P.VISIONS

Nombre de pàgines: 280