Alp ja és el poble més sostenible en l´ús d´energia per biomassa

El poble suma la tercera caldera i Medi Ambient el designa paradigma

MIQUEL SPA | ALP
La Generalitat ha designat Alp el municipi més sostenible de Catalunya pel que fa a l’ús de les energies tèrmiques renovables i l’utilitza com a exemple entre la resta d’ajuntaments del país i l’estat. La gestió que fa dels seus boscos per a l’ús de la biomassa amb què escalfa l’escola i el centre de congressos li ha merescut tot tipus d’elogis. Ara, a més a més, aquesta designació del departament de Medi Ambient s’ha vist reforçada perquè el consistori ha decidit redoblar l’aposta per la biomassa incorporant-la a l’edifici de l’ajuntament.
La tercera caldera de biomassa d’Alp, un municipi amb 1.735 veïns, s’instal·larà a l’edifici consistorial amb una subvenció de 116.335 euros del segon pla pel desenvolupament local. Amb aquest tercer edifici públic escalfat amb biomassa, Alp es converteix “amb diferència” en el poble de Catalunya amb una gestió més eficient i sostenible de l’energia tèrmica, segons han explicat des del departament de Medi Ambient. Tant és així que des de fa uns anys el Govern va enviant a Alp els alcaldes que necessiten assessorament pel que fa a la gestió energètica. En els últims mesos han passat per Alp delegacions d’alcaldes catalans de l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, i de la resta d’Espanya, procedents de l’Aragó i Cantàbria.
Des del departament de Medi Ambient de la Generalitat han lloat l’aposta d’Alp. El departament valora que el municipi genera les 300 tones de combustible que necessita anualment dels seus boscos. Això possibilita, d’una banda, que mantingui els boscos nets i, de l’altra, que generi fins a tres llocs de treball. La fórmula, a més a més, permet a Alp tenir una nova possibilitat de finançament, que de moment no utilitza, ja que genera moltes tones més de fusta de les que ara crema a les calderes, de manera que en el futur es podria plantejar vendre’n. Actualment, els boscos d’Alp generen unes 2.100 tones de fusta l’any, de les quals tan sols crema 300, que, a més a més, són de les que no es poden comercialitzar.

http://www.regio7.cat/cerdanya-alt-urgell/2010/02/13/alp-ja-poble-mes-sostenible-lus-denergia-biomassa/68869.html