Tots els ingressos aniran destinats a la millora de camins i a actuacions a la zona.

Imagen 012

La direcció del parc de l’Alt Pirineu ha contactat amb els alcaldes del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell per implantar aquesta propera tardor una taxa per recollir bolets en unes 7.400 hectàrees del territori de Sort, Rialp, Soriguera, Alt Àneu i Montferrer i Castellbó. Els veïns, propietaris de segones residències de la zona i els visitants en allotjaments turístics d’aquestes zones estaran exemits de pagar aquesta taxa segons avançava diumenge el diari el Segre.

L’any passat ja es va fer la recollida de bolets amb una acreditació gratuïta. Enguany, la Generalitat proposa un sistema bastant similiar al de la pesca amb tiquets diaris de 3 euros amb un màxim de 5kg de bolets al dia. Tots els ingressos aniran destinats a la millora de camins i a actuacions a la zona. Aquest fet fa que els alcades de la zona es mostrin favorables a la iniciativa ja que no afectarà en res als veïns.

Aquesta setmana hi haurà noves reunions amb els alcaldes on s’acabarà de determinar el sistema. A més, l’Entitat Municipal Descentralitzada d’Ars, al municipi de les Valls del Valira, ha demanat que es sumi al projecte 1.200 hectàrees del seu terme municipal.

Precedents d’aquest projecte

Imagen 044

Durant la temporada 2012-2013 es va iniciar una prova pilot per la recollida de bolets al Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de Poblet. En principi la prova tenia que durar dos anys, però al final s’ha allargat fins al 2015.

El primer any d’entrada en vigor del conegut popularment com a carnet del boletaire, es van expedir 2.158 autoritzacions amb una recaptació total de 4.290 euros. Uns ingressos que el Paratge va destinar a la promoció, difusió i a la recerca micològica.

El preu que es va fixar per poder recollir bolets amb l’autorització corresponent era de 10 euros per tota la temporada per als majors de 18 anys i de 5 euros per temporada per als joves d’entre 14 i 17 anys i per als jubilats que no siguin veïns dels municipis que formen part del Paratge. Els veïns tenien una bonificació del 90% sobre el permís per a tota la temporada i per tant, el preu fixat era d’un euro.

http://www.viurealspirineus.cat/