El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de creació del municipi de la Canonja (Tarragonès). Amb aquesta norma, impulsada pel Departament de Governació i Administracions Públiques, la Canonja esdevé el municipi 947 de Catalunya.

Governació ha impulsat aquesta legislació específica per “donar compliment a les aspiracions històriques de la Canonja d’ésser un municipi independent després de l’annexió a Tarragona durant el franquisme, una demanda que ha tingut un tractament legal excepcional perquè no es podia resoldre amb la normativa vigent”.

En la seva intervenció al Ple del Parlament, el conseller Jordi Ausàs ha destacat que “aquesta demanda s’ha anat treballant a tots els nivells. Per això, és necessari el reconeixement al treball de reclamació dels canongins i canongines, així com a totes les entitats i institucions que els han donat suport, de manera molt especial aquests últims anys”.

L’antic municipi de la Canonja va existir com a tal fins a l’any 1965, quan va ser annexionat a Tarragona per decret i, parcialment, es va constituir en entitat local menor. Fins a l’actualitat, i des del mes de març de 1983, ha estat reconegut com una Entitat Municipal Descentralitzada de Tarragona.