Un viatge a través del temps: Areny de Noguera.

El Jaciment de Basi es troba a uns 55 minuts del municipi aragonès d’Areny de Noguera, que pertany a la comarca de la Ribagorça Oriental. S’hi arriba a peu per un sender senyalitzat en el que es troben panells informatius que serveixen per a entendre com era la flora al Cretaci i el procés de formació del relleu de la zona.

En realitat, el jaciment paleontològic de Blasi està format per un conjunt de jaciments entre els quals en destaquen tres en especial. El més important és Blasi 3 en el que es varen trobar les restes òssies més complertes d’Europa d’un dinosaure de finals del Cretaci, fa uns 66 milions d’any. El seu estudi va permetre la descripció d’un nou gènere i espècie de dinosaure ornitòpode (Arenyisaurus ardevoli).

Cal esmentar que en aquest jaciment es troben reintegrades rèpliques dels ossos que es varen recuperar en aquesta mateixa zona. La informació subministrada en el panells ens permet interpretar com era l’ecosistema en el qual varen viure aquests animals i com es va formar el jaciment.

Per altra banda, el Jaciment d’Icnites d’Areny es troba a uns 15 minuts del poble i també s’hi arriba a peu. Es tracta d’un jaciment d’icnites (petjades) de dinosaures ornitòpodes, en el qual s’han pogut reconèixer fins a tres rastres diferents.

Per als dos casos trobarem tota la informació que necessitem al Museo de los dinosaurios de Arén, que representa l’extensió del Museo Paleontológico de la Universidad de Zaragoza. Al museu, s’hi poden realitzar visites concertades.

Aquests jaciments estan integrats dins de les rutes culturals i turístiques de la Ruta de los Últimos Dinosaurios Europeos i Senderos Ribagorza Románica

Jordi Galindo