Aquesta setmana santa el Mas de Barreda ha iniciat una nova etapa. La fundació Josep Carol, juntament amb la propietat del Mas han iniciat el procés per convertir aquesta masia milienaria en un Centre Integral de Natura.
Fins que s’inicien les tasques de recuperació de l’edifici, els escoltes que ja han acampat a la zona s’han dedicat a fer tasques de neteja i preparació dels espais d’acampada.

Aquest projecte encarregat a l’estudi moma arquitectes de Barcelona es vol desenvolupar en el marc de la missió fundacional i amb el suport d’Escoltes Catalans.
Això implica que, més enllà de les tasques de rehabilitació estrictament professionals, la generació i desenvolupament de les diferents propostes, així com l’adequació dels espais, es farà amb el treball voluntari del membres de l’associació i altres joves a nivell nacional i internacional interessats en el projecte.
L’objectiu és transformar les tasques d’ arranjament en activitats d’aprenentatge-servei i, per tant, fomentar la creació de campaments, camps de treball i intercanvis internacionals per arreglar accessos, desbrossar els espais que han d’esdevenir terrenys d’acampada, cercar rutes i marcar-les, generar materials i recursos pedagògics, etc.

La Fundació Escolta Josep Carol disposa d’una escola oficial d’educació en el lleure amb més de 25 anys d’experiència: l’Escola Forca. Es vol especialitzar una part d’aquesta escola en Aula de Natura i Mas de Barreda seria la seva seu principal.

L’objectiu de la Casa de Colònies és que els Agrupaments d’Escoltes Catalans i altres entitats educatives en el lleure, així com escoles i instituts que vulguin fer ús de l’Aula de Natura o d’altres propostes del projecte, disposin d’un allotjament suficient per a les seves necessitats.

A banda de la promoció del muntanyisme, es contempla la potenciació dels esports d’aventura a través d’esports aquàtics al pantà d’Escales, creació de rutes de btt, etc.
La intenció és promoure el GR-1, així com altres propostes de senderisme aprofitant la ruta de la Vall dels Voltors o excursions de muntanya a la Serra de Sant Gervàs, Pirineu, etc. També s’obriran i es marcaran noves rutes, complementant-les amb propostes d’interacció pedagògica amb la natura, especialment en la modalitat de petit recorregut i per a tots els públics (excursions adaptades a cada etapa educativa, a famílies, a caminants experts, etc.).
En el cas del menjador i la cuina serien els complements de la Casa de Colònies. En el cas del bar o espai social, la proposta és disposar d’un espai de referència a la subcomarca de La Terreta per tal de dinamitzar l’associacionisme i les iniciatives socials que puguin sorgir entre els veïns d’aquesta zona.
Com activitat complementària a la proposta museística, s’aposta per activitats pedagògiques adreçades a infants i joves lligades a l’activitat agrària de la vinya i del procés del vi. No es descarta l’elaboració i comercialització del vi.
LA RESTAURACIO DE L’ESPAI ES DIVIDEIX EN 4 FASES:
PRIMERA FASE
Enderroc de l’annex per facilitar una millor sortida al complex i una més fàcil connexió amb els camp d’acampada.
Condicionament de la pista d’accés des de la carretera.
Intervencions urgents de consolidació dels edificis.
Condicionament d’un sistema de tractament de les aigües residuals.
Garantiment del subministre d’aigua i electricitat.
Habilitació de dos terrenys d’acampada amb una instal·lació fixa de dos mòduls al camp 1 per a sanitaris i porxo o cobert.

SEGONA FASE
A la planta baixa del paller el projecte contempla rehabilitar aquest espai per a transformar-lo amb aules i tallers que permetin disposar d’una Aula de Natura. També es disposaria un espai com a habitacions d’una Casa de Colònies.
A la primera planta del paller el projecte contempla habilitar-hi les habitacions d’una Casa de Colònies. Entre les habitacions de la planta baixa i de la primera planta es preveu una capacitat per a 70 persones.
Al porxo el projecte contempla rehabilitar aquest espai com a espai polivalent i emmagatzematge del material de muntanya i d’esports d’aventura.

TERCERA FASE
El projecte contempla rehabilitar la primera planta del mas per a transformar-lo en un bar o espai social i en un gran menjador per a 100 persones i cuina industrial.
Els corrals i un tros de la planta baixa del mas, es contempla transformar-los en refugi per a caminants, amb una capacitat per a unes 20 persones.

QUARTA FASE

A la planta baixa del mas hi ha un celler. El projecte contempla rehabilitar aquest celler per convertir l’espai en un museu lligat al món rural i l’activitat agrària.
A la segona planta del mas el projecte contempla construir-hi una hostatgeria o casa de turisme rural per a famílies, parelles, etc. amb unes potencialitats d’entre sis i vuit habitacions.