Catalunya i Aragó arriben a un acord que garanteix atenció sanitària mútua
Saragossa, 4 nov. (EFE).- Catalunya i Aragó han arribat a un acord pel qual es garanteix l’atenció sanitària adequada entre les dues comunitats i la dispensació de receptes, un compromís que beneficia, fonamentalment, els aragonesos que viuen a les zones limítrofes o que s’han de desplaçar a la comunitat veïna.
Per arribar a aquest acord s’han succeït intenses setmanes de negociacions “a l’ombra”, entre diferents responsables de les respectives conselleries de sanitat i els propis consellers, que finalment van donar el seu fruit ahir a la tarda, han informat a Efe fonts del Govern aragonès.
Així, el conseller de Sanitat, Benestar Social i Família de l’Aragó, Ricardo Olivan, i el conseller de Salut de Catalunya, Boi Ruiz, es van comprometre ahir, en una conversa telefònica, a solucionar “de forma immediata els problemes que han dificultat últimament una adequada atenció sanitària als ciutadans de la zona limítrofa entre les dues comunitats”.
Un acord que avui ha estat ratificat i que garantirà que l’atenció sanitària va a funcionar amb “total normalitat”, inclòs el tema de la dispensació de receptes, han afegit les mateixes fonts.
Oliván i Ruiz tenien prevista una reunió per a l’11 de novembre a Lleida, que de moment ha quedat ajornada.
Des del Departament aragonès de Sanitat han mostrat la seva satisfacció per aquest acord que “és bo per als aragonesos de la zona de La Franja” i perquè, des d’avui mateix, “s’ha pogut solucionar un problema que tenien els aragonesos a Catalunya”.
A més, els consellers s’han compromès a analitzar conjuntament els punts de discrepància pel que fa a l’assistència sanitària i a buscar solucions consensuades a la problemàtica actual.
Ja que segons el Govern aragonès els dos consellers coincideixen que “la relació sanitària entre les dues comunitats ha de ser de total normalitat”.
Per això, Oliván i Ruiz han emplaçat als directors dels respectius serveis autonòmics de Salut a crear una Comissió Tècnica d’Estudi per avaluar l’assistència sanitària entre l’Aragó i Catalunya i crear una col·laboració entre comunitats.
Aquesta comissió ha d’elaborar un marc estable de consens en matèria d’assistència sanitària en zones limítrofs entre comunitats autònomes, i que pogués ser un germen per extrapolar aquest plantejament sanitari a l’àmbit nacional, previ acord amb el Ministeri de Sanitat.
“Amb aquest acord s’evidencia la voluntat política de posar fi al problema de l’assistència sanitària entre les comunitats de l’Aragó i Catalunya i es potencien encara més si caben els intensos llaços de veïnatge existents entre els dos territoris”, agrega el text enviat als mitjans de comunicació aragonesos i catalans.
El passat 17 octubre, el conseller aragonès va mantenir una trobada, a Saragossa, amb el director general d’Ordenació Professional, Cohesió del Sistema Nacional de Salut i Alta Inspecció, Francisco Valero, per abordar la problemàtica que havia sorgit entre l’Aragó i Catalunya sobre l’assistència sanitària.
Una qüestió que segons va dir llavors Oliván s’hi havia aguditzat en els últims mesos i que preocupava molt al Govern de l’Aragó, sobretot per la “deriva” que estava prenent perquè va començar amb qüestions puntuals, i receptes de crònics, i va acabar estenent-se a tota l’atenció sanitària.
El conseller es va comprometre a enviar un document al Ministeri de Sanitat amb els casos d’incompliments als aragonesos desplaçats en la comunitat catalana, i Valero es va comprometre, de la seva banda, a estudiar-lo per intentar solucionar les incidències pel seu pogués existir “algun trencament” del dret de tots els ciutadans a l’assistència sanitària. EFE